donderdag 20 juni 2013

2x Beeldbeschouwing van een klassiek- en modernistisch schilderij bij les 4


Klassiek schilderij

Titel: Mona Lisa
Maker: Leonardo da Vinci
Datum: Hij is geschilderd tussen 1503 en 1507
Wat zie je?: Je ziet een jonge vrouw in donkere kleding en met een doorzichtige zwarte sluier, met op de achtergrond een berglandschap. Ze zit op een stoel en leunt met haar armen op de armleuning die het dichtst bij de waarnemer is. Haar torso staat schuin naar de beeldwaarnemer, maar haar gezicht is wel naar de beeldwaarnemer gedraaid en ze kijkt de waarnemer aan. De vrouw heeft geen wenkbrauwen of wimpers. Ook loopt de horizon op de achtergrond een beetje vreemd, het lijkt net of die niet doorloopt.
Betekenis van het beeld: Het schilderij is een portret van waarschijnlijk Lisa di Antonmaria Gherardini di Montagliari, de derde vrouw van Francesco del Giocondo, een Florentijnse zijdehandelaar.
Hoe is het gemaakt?: Het schilderij is olieverf op paneel (populierenhout).
Tijdskenmerken: Het schilderij was erg vernieuwend voor zijn tijd, zowel door de voorstelling en de positie van het model als door de techniek die gebruikt werd. De frontale afbeelding werd niet vaak gebruikt in portretten. De voorstelling van een model voor een landschap werd al gebruikt door Vlaamse schilders, zoals Hans Memling, halverwege de 15e eeuw, maar de ruimtelijke samenhang en evenwicht in de compositie waren nieuw in die tijd. De achtergrond en donkere vlakken rond het oplichtende gezicht zorgen ervoor dat de aandacht naar haar gezicht wordt getrokken. Leonardo gebruikte bij het schilderen van haar ogen en mondhoeken de sfumatechniek waarbij de omtrekken niet worden afgelijnd, maar wazig en onscherp worden gemaakt door dunne laagjes verf over elkaar te schilderen.
Mening: Ik vind het persoonlijk niet zo’n mooi schilderij. Ik houd niet zo van schilderijen met zulke grauwe kleuren. Verder vind ik de compositie ook niet zo boeiend. Wel vind ik het een heel mysterieus schilderij, door de blik in haar ogen en de mysterieuze halve glimlach.


Modernistisch schilderij

Titel: De Sterrennacht
Maker: Vincent van Gogh
Datum: Juni 1889
Wat zie je?: Je ziet een nachtelijk tafereel. Een grote sterrenhemel met een halve maan. Daaronder zie je een stadje met links een kerk. Op de voorgrond staat een boom? En aan de horizon zie je bomen.
Betekenis van het beeld: Het schilderij is een nachttafereel met gele sterren boven een kleine stad met heuvels. Het is een uitzicht vanuit een denkbeeldig punt over een dorp met kerktoren en links een vlammende cipres en rechts olijfbomen tegen de heuvels op. Vaak wordt het schilderij geassocieerd met de woorden van Vincent van Gogh: "Waarom, vraag ik me af, zouden de stralende stippen in de lucht niet net zo makkelijk te bereiken zijn als de zwarte stippen op de kaart van Frankrijk? Net zoals we de trein naar Tarascon of Rouen nemen, gebruiken we de dood om naar de sterren te reizen." Van Gogh schilderde het stuk in een tijd dat hij een sterke drang naar religie voelde. Hierna zou hij in een depressie terechtkomen.
Hoe is het gemaakt?: Het schilderij is olieverf op doek.
Tijdkenmerken: Het is een post impressionistisch schilderij. Kenmerken van het postimpressionisme zijn emotie overbrengen, structuur, compositie, symbolistische betekenis. Dit zie je terug in dit schilderij. Het postimpressionisme was een stroming tussen 1884 en 1905. Het is een reactie op het impressionisme. Het postimpressionisme wil vormloos en vluchtig schilderen. Ze willen verder gaan dan alleen weergeven wat ze zien. Ze vervormen de werkelijkheid een beetje, omdat ze meer gevoel in het schilderij willen leggen. Wat de schilders zien wordt geabstraheerd en hergeordend.  Verschillende dikte toetsen en verschillende richtingen van toetsen kan voor veel dynamiek in de schilderijen zorgen.
Mening: Ik vind het een erg mooi schilderij. De verschillende kleuren blauw geschilderd in de ronde vormen spreken mij erg aan. Verder houd ik zelf erg van de nacht en sterrenhemel, vandaar dat deze compositie me erg aan spreekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten